Plasme termice

plasma termica
plasma termica
Arată ca nişte televizoare cu plasma sau LCD şi se atârnă pe pereţi - cu suprafaţa lor neagră, lucioasă, zici că sunt nişte tablouri abstracte.

Sistemul de incalzire utilizat la plasmele termice este o combinatie de generator de caldura care este o aplicatie exclusiva a nano tehnologiei si a sticlei prietenoase cu mediul. 

Caracteristicile si lungimea de unda a razelor solare si ale plasmei termice sunt aceleasi. 

În principiu, există două modalităţi de încălzit: încălzire prin convecţie şi încălzire prin radiaţie.Încălzirea prin convecţie este realizată cu ajutorul unei surse de căldură (ex. calorifer). Sursa de căldură încălzeşte aerul din jur. 

Aerul cald este mai uşor decât cel rece, astfel se ridică, şi după ce se răceşte prin predarea căldurii la tavan şi pereţi, coboară din nou. Prin această circulaţie, aerul camerei se încălzeşte treptat. 
plasma termica
plasma termica

La încălzirea prin radiaţii o sursă emite radiaţii electromagnetice din domeniul infraroşu. Aceste radiaţii – ca şi razele solare – pătrund aerul fără a-l încălzi. Astfel, căldura este transferata obiectelor şi pereţilor fără un mediu de transmisiune. Aerul încăperii este încălzit de pereţi şi de obiectele din cameră. În anumite situaţii se combină cele două modalităţi.

Spectrul complet al luminii solare consta in raze vizibile si invizibile. 

Razele vizibile sunt : rosu, orange, galben, verde, indigo, albastru si violet in culori, cunoscute ca si culorile curcubeului. 

Razele invizibile sunt ultravioletele, razele X, Gamma, cosmice, microunde, undele lungi, undele electrice si infrarosii.

Undele electromagnetice intre lumina vizibila si microunde sunt numite unde infrarosii. 
Lungimea de unda a razelor infrarosii variaza intre 0,76 si 1000 microni. Intre 0,76 si 1,5 microni se numesc raze apropiate, intre 1,5 si 4 microni sunt razele medii iar intre 4 si 1000 microni se numesc raze infrarosii inchise.

Razele infrasosii sunt mai eficiente in generarea de caldura. Ele sunt absorbite de catre corpuri si organisme. Pe deasupra au o mai mare rezonanta care conduce catre o vibratie eficienta a moleculelor organice rezultand o generare importanta de caldura.


Suprafetele reflecta cu usurinta razele scurte ca de exemplu raze infrarosii, totusi razele infrarosii sunt slabe in incalzirea obiectelor si corpurilor. Ele incalzesc numai suprafetele conductoare, prin marea energie pe care moleculele o transporta, acesta fiind un mod artificial de incalzire. Este ca si caldura unei flacari. Cu toate acestea, razele infrarosii penetreaza corpul si creeaza energie in interior, nu la suprafata. Acestea este primul motiv al eficientei incalzirii soarelui.

Avantaje

Trasnsferul de căldură este realizat prin radiaţii către suprafeţe şi obiecte, la fel şi către oameni, animale şi plante aflate în raza lor de acoperire. Obiectele transferă căldura încet şi uniform către aerul spaţiului.

Curenţii de aer sunt minime. Circulaţia aerului rece-cald răsuceşte praful din încăpere, astfel plutiindu-l în mod continuu.

Căldura este disipată uniform în planul vertical, cu diferenţă minimă. Astfel, într-o cameră de înălţime medie, diferenţa de temperatură dintre tavan şi pardoseală este de numai 1-2 C. La sistemele clasice această diferenţă poate ajunge la 8-10C.

Nu influenţează alte proprietăţi ale aerului încălzit (de exemlu conţinutul de vapori).

Poate fi controlat şi programat chiar şi în fiecare încăpere conform cerinţelor utilizatorului şi a destinaţiei spaţiului de încălzit.

Funcţionare fără zgomote sonore, poate fi comandat chiar şi prin telefon, nu necesită supraveghere şi întreţinere, nu are produs de combustie, astfel nu apare pericol de intoxicare.

Datorită instalării panourilor pe tavan, poate fi instalat rapid, simplu şi nu necesită spargerea clădirii.

Nu necesită pregătire la iarnă.

Ajută la uscarea pereţilor. Razele infraroşii încălzesc pereţii. Dacă temperatura pereţilor este mai ridicată decât temperatura aerului ambiant, umiditatea nu se condensează pe pereţi. Astfel previne formarea mucegaiului.

Eficienţa
Încălzirea cu ajutorul panourilor infra este foarte eficientă datorită următoarelor proprietăţi:
Trasfer termic maxim cu radiaţii:

În timp ce la sistemele de încălzire clasice se încălzesc mase mari (pardoseală, apa din calorifere, conducte, cazane), la infrapanoul electric constanta de timp (timpul de încalzire) este de maxim 900 secunde. Temperatura de suprafaţă ridicată a panoului (max. 100 C°, pentru ca fiind montat pe tavan, oamenii nu au acces la ele ) furnizează rezerve suficiente pentru asigurarea temperaturii spaţiului.

Reglaj precis:
Automatizările existente asigură reglarea separată a temperaturii în fiecare încăpere, independent de temperatura externă. Astfel, sistemul complet este foarte sensibil, rapid, şi economiseşte energia electrcă fără intervenţie umană pe durata întregului sezon de încălzire.

Panouri montate pe tavan la o distanţă uniformă:

Cu ajutorul panourilor distribute uniform pe tavan, disiparea termică este maximă. Astfel, nu apar aşanumitele „trepte de căldură” adică nu avem senzaţia că într-o anumită parte a încăperii ne este cald, iar în altă parte ne este frig.

Economisirea energiei
Reflectarea razelor infraroşii emise de panouri de pe pereti, mobilă, etc asigură senzatie de comfort plăcut chiar la o temperatură mai scăzută cu 2-4 C° în comparaţie cu sisteme de încalzire clasice. Tencuiala se incălzeste, iar temperatura produsă nu iese prin ferestre, astfel obţinându-se un plus de economisire.

Puterea scăzută a unor panouri şi împărţirea uniformă a acestora, fac posibilă ca puterea instalată să fie cu 80% mai mică in comparaţie cu sistemele clasice. Obţinerea rapidă a puterii maxime (constantă de timp 20-30 minute ) asigură posibilitatea unor reglări mai precise la temperaturi mai scăzute.

Economisirea cu panourile infra este de 30%, iar în perioada de trecere (toamna, primăvara) ajunge la 60% în comparaţie cu sistemele clasice de încălzire electrică.

Este economicos pentru că:
- sunt montate uniform pe tavan plăci de mică putere
- încălzeşte cu raze infrarosii, senzaţia de comfort fiind mai ridicat
- control calitativ şi precis
- foloseşte doar atâta energie cât e neapărat necesară